Hvad mener I om ulighed i sundhed - 2. næstforkvinde, Dansk Sygeplejeråd

Kristina Robbins er 2. næstforkvinde ved Dansk Sygeplejeråd. Læs med når Kristina svarer på de tre spørgsmål om ulighed i forbindelse med vores kampagne "hvad mener I om ulighed i sundhed".

1) Hvad er lighed i sundhed for dig?

Lighed i sundhed er et sundhedsvæsen med plads til alle mennesker og hvor alle behandles lige. For at behandle mennesker lige skal vi behandle dem forskelligt og have differentierede sundhedstilbud som passer til det enkelte menneskes pleje og behandlingsbehov, sociale situation og netværk.

Lighed i sundhed er når både de organisatoriske rammer samt pleje- og behandlingstilbud er på den enkeltes præmisser uanset økonomiske, sociale og personlige skel.

 

2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?

Der er brug for flere indsatser samt holdningsændringer for at opnå mere lighed i sundhed.

For det første en ændring i holdning og tilgang til at ville et rummeligt og differentieret sundhedsvæsen med plads til alle.

De formelle patientrettigheder skal suppleres med forløb tilpasset den enkelte. Eksempelvis har socialt udsatte brug for særlig hjælp i mødet med sundhedsvæsenet for at opnå samme udbytte som resten af befolkningen.

Der er brug for mere viden, uddannelse og forskning, så det enkelte menneske bliver mødt af sundhedsprofessionelle med viden og forståelse for den enkeltes særlige behov.

Sygeplejersker har specialiseret viden og kompetencer til at være forløbsansvarlige på tværs af sektorer og identificere borgere der har brug for særlig hjælp. Hermed kan vi forebygge unødvendige gen/indlæggelser og forkert behandling.

Vi skal sætte meget mere ind på forebyggelse. Her bør der investeres i flere sundhedsplejersker, både i de første år af barnets liv, men herudover også på folkeskoler, erhvervsskoler m.m.

 

3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad vil det så være?

 Én ting?: At vi ændrer holdninger og tilgang til Lighed i sundhed og reelt vil et rummeligt sundhedsvæsen med plads til alle mennesker, og forstår at mennesker skal behandles forskelligt for at blive behandlet lige.

En holdningsændring er starten på at igangsætte de mange forandringer og indsatser der er brug for: Større investering i forebyggelse, mere uddannelse, viden og forskning, organisatoriske rammer,  pleje- og behandlingstilbud på den enkeltes præmisser, forløbsansvarlige social/sygeplejersker og pakkeforløb der suppleres med differentierede forløb.

 

En ændret holdning og tilgang til lighed i sundhed er ligeledes forudsætning for at fremme sundheden ved at forbedre leve- og arbejdsvilkår i bred forstand. At vi forebygger målrettet så vi kan bremse den hastige – og socialt ulige fordelte – vækst i livsstils- og folkesygdomme.

 

 

Husk at følge med i vores kampagne hen over sommeren, "Hvad mener I om ulighed i sundhed".
Vi vil dele udsagn fra mange flere sundhedsfagelige personer.

Hvis du har lyst til at hjælpe os med at skabe fokus på dette vigtige område, så del dette opslag på de sociale medier.


Vi glæder os til at dele de kommende opslag med jer.

0