Hvad mener I om ulighed i sundhed - Den kliniske sygeplejespecialist

Rikke Hedegaard Hybel er klinisk sygeplejespecialist i transport af syge børn og børneanæstesi, ved OUH og børneanæstesisygeplejerske, NUBA, MiPV. Læs med når Rikke svarer på spørgsmålene.

1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"Et spørgsmål jeg har vendt mange gange siden det blev mig stillet. Som børnanæstesisygeplejerske er lighed, lig med ulighed. Det skal nok forklares lidt. Jeg er altid nødt til at tilpasse, være iderig og omstillingsparat i mødet med det enkelte barn og familie. Så for mig er lighed ikke målet, men en modspiller jeg aktivt italesætter både i egen afdeling, men også i en nordisk sammenhæng, i specialuddannelsen til børneanæstesisygeplejerske (NUBA)."


2) Hvordan får vi mere “IKKE lighed” i sundhed? For børn der skal bedøves?
"Det gør vi gennem uddannelse af personalet. Uddannelse og fordybelse giver ikke kun indsigt, kompetencer og viden for den enkelte. Det giver en organisation hvor fælles refleksion og faglig sparring får de bedste forudsætninger. Jeg glædes når jeg hører kursister spørge, hvorfor og hvordan, vil du vise mig det?"

 

3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad vil det så være?
"Ting tager tid, og måske specielt i børneanæstesien. Dette faktum ved alle der møder børnene og deres forældre. Det er ikke en let opgave at overbevise en 4 årig om at et stik er en god ide, eller at den 12 årige synes ideen om ikke at vide hvad han eller hun vågner til, overgiver sig til søvnen. For ikke at tale om forældre der skal sige godnat til deres barn. Ting tager tid. Empati og omsorg tager tid. Skulle jeg ønske mig noget, ville det være at der ikke kom besparelser på tid."

 

 

0