30/08/2024
Hvad mener I om ulighed i sundhed - Konsulenten og debattøren
Sidsel Vinge er ph.d., cand.merc og konsulent, foredragsholder, debattør samt tidligere projektchef ved
VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Læs hendes svar her.
1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"Når vi diskuterer lighed i sundhed i en dansk politisk kontekst, så handler det for mig ikke om lighed i vores individuelle sundhedstilstand, men om lighed i adgangen til sundhedstilbud: Det vigtigste spørgsmål er, hvordan vi sikrer sundhedslovens krav om ”let og lige adgang” for alle borgere, uanset hvem de er, og hvor de bor?
Det betyder selvfølgelig ikke, at der skal være millimeterdemokrati for vi kan ikke alle sammen bo i en storbykommune eller være naboer til et universitetshospital. Men det betyder, at vi i den grad skal komme ind i kampen og finder ud af at levere sundhedsvæsen – ikke sygehusvæsen, men sundhedsvæsen – i hele Danmark, og til alle borgere."
2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?
"Det absolut vigtigste vi kan gøre i et samfund som vores, hvor sundhedsvæsenet er noget vi har valgt at gøre til et anliggende for fælleskassen, er at sikre en nogenlunde ligelig fordeling af ressourcerne – både de økonomiske og de menneskelige. Det lyder måske banalt, men hovedproblemet er for mig at se, at vi har tilladt en helt absurd grad af ulighed i adgangen til det fælles skattefinansierede sundhedsvæsen, samtidig med at vi trods alt stadig har lighed i skattebetaling.
Alt for længe har vi reduceret spørgsmålet om lighed i sundhed til noget der bliver rodet sammen med den enkeltes valgt af livsstil og dermed noget som kan partipolitiseres og gøres til genstand for ideologiske debatter og forskelle. Og så bliver lighed i sundhed til nogle småprojekter om bløde værdier, der ikke flytter noget som helst på den store klinge.
Det sker på bekostning af, at alle politikere – helt uden skelen til partifarve – er enige om, at når fælleskassen betaler, så skal ressourcerne fordeles bare nogenlunde rimeligt til borgerne. Drop hele debatten om lighed i sundhedstilstand så længe den helt objektive ulighed i adgang til det fællesfinansierede sundhedsvæsen er så høj som den er i det her lille flade land med stor befolkningstæthed. Der er ingen undskyldninger for den ulighed vi ser i dag."
3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad vil det så være?
"At fordele ressourcerne – både de økonomiske såvel som antallet af speciallægeårsværk – ligeligt i forhold til befolkningen, i nogle geografiske enheder, der er mindre enheder de fleste af de nuværende regioner, men større en langt de fleste af de nuværende kommuner. OG give hver geografiske enhed ressourcer til hele sundhedsvæsenet, altså alt hvad der i dag er møjsommeligt splittet ad i tre sektorer og et hav af paragraffer, der ikke skaber meget andet end modstridende interesser og sundhedsfaglige og politikere med vidt forskellige perspektiver på det sundhedsvæsen, som i sidste ende er betalt af skatteborgerne. Og de har egentlig bare ønsket sig ét sundhedsvæsen, de kan læne sig trygt ind i, når de har brug for det, lige meget hvor de bor, eller hvem de er. De har aldrig ønsket sig tre sektorer, som kan bruge ressourcerne på at bekrige hinanden. Alt imens mængden af ressourcer der suges op i det højt specialiserede sygehusvæsen enkelte steder i langt – på bekostning af et fælles sundhedsvæsen – kun skaber mere og mere ulighed."
Tak Sidsel for at deltage i vores kampagne "Hvad mener I om ulighed i sundhed?".
Hvis du har lyst til at hjælpe os med at sætte fokus på dette vigtige område, så del vores indlæg.
Det er vores sidste indlæg i kampagnen i dag. Tusind tak til alle deltagere. Tak for at være med til at give opmærksomhed på ulighed i sundhed. Du kan læse alle indlæg i kampagnen her
Husk på at du altid kan melde dig ind i SundFornuft og støtte vores arbejde.
Et års medlemskab koster 250 kr. og derigennem støtter du vores arbejde.
Betal med Mobilepay her (Mobilepay nummer 120216)
Udfyld dine oplysninger her