21/08/2024
Hvad mener I om ulighed i sundhed - Lederen af Center for Recovery og Samskabelse
Malene Østergaard Terp er leder af Center for Recovery og Samskabelse og Ph.d.
Hun svarer her på de tre spørgsmål om ulighed i sundhed i vores kampagne "Hvad mener I om ulighed i sundhed?". Læs med her.
1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"For mig er lighed i sundhed, at alle mennesker har lige adgang til sundhedsydelser af høj kvalitet uanset deres socioøkonomiske baggrund, geografiske placering eller helbredsmæssige udfordringer. Det indebærer b.la. at mennesker med psykiske lidelser modtager samme standard af diagnostik, behandling, pleje og forebyggelse som resten af befolkningen, så vi kan knække den kedelige kurve, der viser, at de i gennemsnit lever 10-15 år kortere end den øvrige befolkning."
2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?
"I disse år afprøves der mange modeller for indsatser, der handler om at sikre bedre behandling – i tide - når det gælder fysisk helbred blandt mennesker med psykisk lidelse. Fælles for indsatserne er, at de handler om at gøre adgangen til behandling let. I Behandlingsrådets rapport fra 2024 er der en oversigt over alle de tilbud, der er udviklet for at imødegå den påviste ulighed i sundhed. Imidlertid er deres effekt ikke undersøgt – så det er jo et oplagt sted at starte, så vi stopper med at gøre det der ikke virker, og udvikler mere, af det der gør."
3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad vil det så være?
"Hvis jeg kunne ændre én ting i sundhedsvæsenet, ville jeg sikre en systematisk integration af psykiatrisk og somatisk behandling for at reducere overdødeligheden blandt mennesker med psykisk lidelse. Dette ville indebære tættere samarbejde mellem patienter, medicinske specialister og psykiatriske fagfolk i alle behandlingsforløb. Det ville også indebære udvikling af nationale retningslinjer for håndtering af patienter med samtidig fysisk og psykisk sygdom. I dette arbejde ville jeg have patienter med om bordet fra start til slut, så vi sikrer bæredygtige løsninger. Andet, har vi hverken menneskeligt eller økonomisk råd til i et velfærdssamfund som Danmark."
Tak Malene for at sætte ord på emnet. Hvis du har lyst til at hjælpe os med at sætte fokus på dette vigtige område, så del vores indlæg.
Husk på at du altid kan melde dig ind i SundFornuft og støtte vores arbejde. Et års medlemskab koster 250 kr. og derigennem støtter du vores arbejde - Betal med Mobilepay her (Mobilepay nummer 120216)
Udfyld dine oplysninger her