26/08/2024
Hvad mener I om ulighed i sundhed - Professoren
Christine Stabell Benn er læge, professor og vaccineforsker ved Bandim Health Project i Guinea Bissau og Klinisk Institut, Syddansk Universitet, samt Chair ved Danish Institute for Advanced Study. Læs hendes svar her.
1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"At alle populationer på jorden har samme dødelighed som funktion af alder. Mit svar er præget af mit arbejde i Afrika – et arbejde motiveret af en dyb underliggende motivation for at gøre noget ved det faktum, at børn i Afrika fortsat dør i stort omfang af forebyggelige årsager. Jeg mener, at det er vor tids store amoral – og at fremtidige generationer vil se på det med samme vantro, som vi nu ser på slaveri.
Fra et nationalt perspektiv, så ville det være, at alle regioner i Danmark, alle socioøkonomiske grupper, mænd og kvinder, har samme dødelighed som funktion af alder."
2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?
"Vi skal til start have gode tal på forskelle i overlevelse og de underliggende determinanter. Jeg havde en gammel svensk PhD vejleder, Bengt Björkstén. Han sagde altid: ”Vi måste titta på frisk faktorer, ikke risk faktorer”. I et land som Danmark, så ved vi, at fx rygning og alkohol er ”risk faktorer”. Vi kender også til ”frisk faktorer”, såsom motion og gode sociale relationer. Jeg er nysgerrig efter, om et større fokus på ”frisk faktorer” kunne have en positiv betydning for, hvordan vi taler om og håndterer ulighed i sundhed.
Mange ”risk” og ”frisk” faktorer er knyttet op på folks uddannelse, socialklasse og livsstil. Det kan være svært at gøre noget ved. Generelt tror jeg på strukturelle indgreb, der gør de sunde valg nemmere. Dyrere cigaretter og alkohol. Intet alkoholsalg efter kl. 22. Gratis skolesport. Flere cykelstier. Ingen moms på grøntsager og andre sunde og klimavenlige fødevarer. Bilerne ud af byen. Og så har vores forskning vist, at levende vacciner kan styrke immunsystemet og reducere risikoen for infektioner mere generelt. Effekten synes størst blandt folk med dårlig immunfunktion. Baseret på data er der et stort uudnyttet potentiale for at styrke den generelle sundhed på tværs af alle samfundslag i den opdagelse."
3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad vil det så være?
"Jeg ville indføre, at forebyggende og behandlende sundhedstiltag blev testet i store lodtrækningsforsøg, eller som et minimum i såkaldte ”step-wedged” studier eller godt designede ”før-efter” studier. Det er vist et hav af gange, at vi er rigtig dårlige til at prædiktere, hvad der rent faktisk virker. Bogen ”Ending medical reversals” af Prasad og Cifu kommer med talrige eksempler. Forfatterne peger på muligheden for at teste alle behandlinger i lodtrækningsforsøg på hospitaler, så alle, der indlægges, altid er med i et lodtrækningsforsøg af en eller anden art. De forsøg skal måle på det vigtige: Den samlede sundhed. Det er jo fx helt lige meget, om et nyt medikament kan mindske tumorstørrelse, hvis ikke det påvirker den samlede overlevelse (så har man formentlig bare skadet patienten med flere bivirkninger).
Jeg kunne tænke mig at denne tankegang blev udstrakt til også at gælde forebyggende tiltag. Fx. vacciner. Min forskning har vist, at vacciner kan have uspecifikke effekter på risikoen for andre infektioner, for nogle (ikke-levende) vaccines vedkommende også negative effekter. Det betyder, at det ikke er nok at teste vacciner for effekten på vaccinesygdommen. Jeg har bl.a. været med til at foreslå, hvordan man kunne teste HPV vaccine til drenge og COVID-19 vaccinerfor deres effekt på den samlede sundhed.
Vi har rigtig gode muligheder for at lave befolkningsbaserede lodtrækningsstudier, ”step-wedged” studier og/eller før-efter-studier i Danmark, pga. den veldefinerede befolkning og vores gode registre. Også den samlede effekt af de strukturelle tiltag bør så vidt muligt testes."
Tak Christine for at være med i kampagnen "Hvad mener I om ulighed i sundhed?".
Hvis du har lyst til at hjælpe os med at sætte fokus på dette vigtige område, så del vores indlæg.
Læs alle indlæg i kampagnen her
Husk på at du altid kan melde dig ind i SundFornuft og støtte vores arbejde. Et års medlemskab koster 250 kr. og derigennem støtter du vores arbejde - Betal med Mobilepay her (Mobilepay nummer 120216)
Udfyld dine oplysninger her