Hvad mener I om ulighed i sundhed - Sundheds- og ældrechefen

Solveig Christiansen er sundheds- og ældrechef ved Sundhed og Ældre i Nyborg Kommune. Solveig svarer på vores tre spørgsmål i forbindelse med kampagnen "Hvad mener I om ulighed i sundhed". 

1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"For mig er lighed i sundhed, at vi som velfærdsgivere hjælper alle, der har behov for vores hjælp. Alle har ret til hjælp og alle har ret til, at vi i sundheds- og omsorgssystemet gør vores ypperste for sammen at give præcis den hjælp, som det enkelte menneske har brug for.

Det kræver at vi ser ud over egen faglighed og organisation, og samarbejder i en ideel konstellation af et begrænset antal formelle regler, få involverede parter og ingen formelle forpligtelser. Herunder vurderer hvilke ressourcer det enkelte menneske har at byde ind med – ikke alle har de samme forudsætninger og det skal tilgodeses, at dem der har brug for meget støtte også får den rette støtte."

2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?
"Det gør vi blandt andet ved at klæde alle studerende inden for den sundhedsfaglige verden på til, at skue ud over egen faglighed og aflæse hvad det er for en hjælp mennesket foran dem har brug for. Allerede tidligt i uddannelsesforløbene skal de studerende lære at lede ud, op og ned - både i egen faglighed, og i tværfaglighedens tegn. Kun derved kan vi sikre mere lighed i sundhed. Kig på mennesket mere end du kigger på din egen faglige rygsæk. Ledelsesansvaret er også medarbejdernes ansvar og beslutningerne skal tages hos, og sammen med, dem der har brug for hjælp.

Medarbejdere og ledere ansat i regioner og kommuner har forskellige rammer og vilkår for, at hjælpe de borgere og patienter, de har ansvaret for. Det er vigtigt at have for øje og ikke mindst have respekt for. De vilkår er nok ikke umiddelbart til at ændre, men der er mulighed for at ændre måden, vi arbejder på. I det tværgående arbejde er der en række centrale spændingsfelter, som er vigtige at forholde sig til. Det kan handle om forskellige arbejdsmetoder, uklar ansvarsfordeling mellem sektorer, forskellige vilkår og procedurer omkring lovgivning og ikke mindst forskellige incitamentsstrukturer i forhold til økonomi. De forskelle skal lederne drible med, og derigennem støtte medarbejderne i at tage action og ansvar for de mennesker, der søger hjælp i både det regionale og i det kommunale sundhedsvæsen, samt i almen praksis."

3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad ville det så være?
"I den helt store drømmefanger vil det være at nedlægge alle betonvægge mellem afdelinger/organisationer/hierarkier med mere. Jeg tror på, at vi derved vil være i stand til at kigge på det enkelte menneskes behov, samt gå den ekstra mil for at hjælpe netop dette menneske. Og det næste menneske. Og det næste menneske. Og….

Vi bliver begrænsede i vores kreativitet når vi er lukkede inde i siloer, søjler, afdelinger med mere. Det lægger en dæmper på den organisatoriske villighed – eller modenhed om man vil – og derved griber vi ikke ind i hinandens organisationer for at skabe en fælles struktur og en fælles forståelse omkring de behandlingsforløb, vi er fælles om."

 

Tak Solveig for at være med i kampagnen "Hvad mener I om ulighed i sundhed?".
Hvis du har lyst til at hjælpe os med at sætte fokus på dette vigtige område, så del vores indlæg.

Læs alle indlæg i kampagnen her

 

Husk på at du altid kan melde dig ind i SundFornuft og støtte vores arbejde. Et års medlemskab koster 250 kr. og derigennem støtter du vores arbejde - Betal med Mobilepay her (Mobilepay nummer 120216)

Udfyld dine oplysninger her

0