Hvad mener I om ulighed i sundhed - Sygeplejersken

Sofie Lassen er sygeplejerske og studerende på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse (cand.scient.san, stud.). Denne gang har vi spurgt Sofie hvad lighed i sundhed er for hende? Læs med.

1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"Lighed i sundhed, er lige mulighed for at blive mødt og hørt i det danske sundhedsvæsen, uanset socioøkonomisk status, etnicitet eller køn."

 

2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?
"For at opnå mere lighed i sundhed, må staten i samarbejde med regioner, kommuner og organisationer, på systematisk vis, sigte mod et mere bæredygtigt sundhedsvæsen, hvor ingen befolkningsgrupper stilles ringere end andre."

 

3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
"Mere forskning i underbelyste kvindesygdomme, vil fremme lighed i sundhed. Forskning viser at op mod 10 pct. af alle kvinder i den fødedygtige alder har endometriose. Cirka to pct. diagnosticeres, men ofte først fem til syv år efter de rammes af den kroniske sygdom, hvilket har alvorlige konsekvenser for deres mentale sundhed og fysiske helbred."

 

Derudover tilføjer Sofie:

"Forinden jeg blev sygeplejerske, læste jeg til jordemoder og var tilknyttet etnisk konsultation, og derfra fik jeg god indsigt i tilbud til gravide, fødende og barslende. Jeg har erfaret, at der findes gode tilbud til gravide med få eller ingen danskkundskaber i den region jeg har arbejdet i. Her kan gravide blive tilknyttet en jordemoderkonsultation med sprogtilbud i fire kommuner, som omfatter mulighed for videotolk under graviditetsbesøg og til fødselsforberedelse.

Tilbuddet er et vigtigt bidrag til reduktion af etnisk ulighed i svangreomsorgen, men desværre følger tilbuddet ikke med videre efter fødslen i samme udstrækning. Det kan til dels skyldes, at strukturelle rammer og vilkår på sygehuset, aktuelt ikke rummer den fleksibilitet som er nødvendig, for at kunne tage højde for nybagte familiers forskellige forudsætninger.

God kommunikation med patienter er et essentielt element i diagnostik, behandling og patienttilfredshed - men også en velkendt udfordring i sundhedsvæsenet, som forstærkes i mødet med sproglige og kulturelle barrierer. 

Med hensyn til familier som føder for tidligt og har længerevarende plejeforløb, benyttes tolketilbuddet til fordel for både patient og personale, men efter indførelsen af tolkegebyret i 2018, for de som har været bopælsregistreret i DK i mere end tre år, benytter familierne sig i højere grad af tolkende familiemedlemmer eller venner. Min erfaring er, at vejledning og information i den forbindelse tager længere tid, bl.a. grundet flere afklarende spørgsmål fra de pårørende som tolker og det er svært at vurdere, hvorvidt informationen videreformidles korrekt og objektivt i forhold til en uafhængig tolk.

Det kan desuden medføre kommunikationsfejl og manglende indsigt i familiens sundhedskompetence kan føre til usikkerhed blandt personale og utryghed blandt patienter. Derfor mener jeg at personale bør klædes bedre på i forhold til interkulturel kompetence, for at kunne forbedre plejen i mødet med disse familier. Derudover kunne jeg godt tænke mig at kunne henvise familien til informationsmateriale på deres eget sprog, som et supplement til at kunne fremme lige adgang til information."

 

Hvis du har lyst til at hjælpe os med at skabe fokus på dette vigtige område, så del vores indlæg.

Vores kampagne "Hvad mener I om ulighed i sundhed" stopper den 31. august.

 

Husk på at du altid kan melde dig ind i SundFornuft og støtte vores arbejde. Et års medlemskab koster 250 kr. og derigennem støtter du vores arbejde - Betal med Mobilepay her (Mobilepay nummer 120216)

Udfyld dine oplysninger og tilmeld dig her

0