Hvad mener I om ulighed i sundhed - Udviklingsansvarlig sygeplejerske

Denne gang svarer Nanna Vendelboe Gregersen på de tre spørgsmål om ulighed i sundhed. Nanna er udviklingsansvarlig sygeplejerske og cand. cur. ved Lungesygdomme på Aarhus Universitetshospital. Læs med.

1) Hvad er lighed i sundhed for dig?
"Lighed i sundhed er for mig en utopi i vores sundhedsvæsen 2024. Lighed i sundhed er en idealistisk målsætning, som de fleste anerkender, men som grundlæggende set ikke kan realiseres. Eller kan det? For det er en kompleks størrelse at skabe lighed i sundhed - så kompleks, at det ikke alene kan løses i sundhedsvæsenet. Dog er det et godt og vigtigt sted at starte."

 

2) Hvordan får vi mere lighed i sundhed?
"Lighed i sundhed er samfundsbetinget. Derfor har vi, som samfund, et fælles ansvar for realisere utopien. Og kan vi så det? Ja, det kan vi og det skal vi. Men det kræver en kombination af fælles vision og aktive handlinger. Fra politisk side har der efterhånden længe været øget bevågenhed på at fremme lighed i sundhed, og nu med Sundhedsstrukturkommissionen anbefalinger, har vi måske rykket os tættere sammen i bussen mod det fælles mål. Men intet er som bekendt så simpelt, at en række politiskrettede anbefalinger, kan bringe os helt i mål. Så hvad kan vi i sundhedsvæsenet gøre? Vi bør arbejde fokuseret på at skabe differentierede indsatser, der fremmer lighed i sundhed. Det drejer sig om, at finde mennesket mellem patient- og borgerbetegnelser, og om at skabe en fælles forståelse for dette menneskes grundlæggende og unikke behov. Ved systematisk at identificere og inddrage mennesket i dennes pleje- og behandlingsforløb, vil vi kunne fokusere vores professionelle indsatser på den mest lighedsfremmende måde."

 

3) Hvis du havde mulighed for at ændre én ting i sundhedsvæsenet, hvad vil det så være?
"Hvis vi alle taler samme sprog i det tværsektorielle rum, så har vi skabt mulighedernes rum. Et rum, hvor jeg tror på, at lighed i sundhed ikke længere er en utopi, men derimod en realitet. Vi skal styrke vores tværsektorielle samarbejde både i den kliniske praksis, men i høj grad også inden for forskning og udvikling. For så længe lighed i sundhed ikke er alment givet, så har vi, sundhedsvæsen såvel som samfund generelt, brug for ny og mere handlingsorienteret viden f.eks. inden for forebyggende sundhedsindsatser."

 

Hvis du har lyst til at hjælpe os med at skabe fokus på dette vigtige område, så del vores indlæg.

Vi glæder os til at dele de sidste opslag med jer. Vores kampagne "Hvad mener I om ulighed i sundhed" stopper den 31. august.

 

Husk på at du altid kan melde dig ind i SundFornuft og støtte vores arbejde. Et års medlemskab koster 250 kr. og derigennem støtter du vores arbejde - Betal med Mobilepay  (Mobilepay nummer 120216)

Du kan tilmelde dig her: Bliv medlem her

0