18/12/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Chefsygeplejersken
Christina Brosbøl Fridh er chefsygeplejerske ved karkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du når du hører rekruttering og fastholdelse af personale?
“Rekruttering og fastholdelse har fyldt enormt meget i det danske sundhedsvæsen de seneste år. Ordene har været overskrifter på utallige indsatser, temadage og strategimøder på samtlige arbejdspladser gennem min ledelseskarriere. Som ny leder havde jeg oplevelsen af, at det var en ”sport”, man skulle være god til for at være en god leder. På sociale medier faldt man ofte over artikler hvor hovedbudskabet var, at fastholdelse og rekruttering afhang af god ledelse. Det var noget af et pres, der blev lagt på mellemledernes skuldre, for vilkårene var, som de var – faget var i mange år under et enormt pres.
En opsigelse gjorde ondt! For opgaven ændrede sig ikke – patienterne blev stadig syge og havde fortsat brug for pleje og behandling. Desperate tider avler desperate (og dyre) løsninger, som man så også skulle stå til ansvar for. Det er hårde vilkår at arbejde under, og her tænker jeg primært på ledertrivsel. Hvis rekruttering og fastholdelse afhænger så meget af god ledelse, skal vi passe godt på vores ledere.”
2) Har du oplevet noget godt eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Jeg har lært mig selv, at lade mit menneskesyn og værdier fylde mere end det pres og de paradokser, man kan opleve som leder i sundhedsvæsenet. Der er rammer ja, men ovenstående er mine pejlemærker. Jeg er som chef ikke længere drevet af at fastholde (eller i nyere retorik ”tilknytte”) mine medarbejdere. Jeg er nu drevet af at skabe en arbejdsplads, som omfavner de fleste, og som man har lyst til at være en del af. Det indebærer selvfølgelig nogle elementer som blandt andet kompetenceudvikling, onboarding, karrieremuligheder og ikke mindst medmenneskelig ledelse. For ikke at glemme arbejdsmiljø – ikke kun monofagligt men særdeles også tværfagligt. Jeg indleder mange dialoger om netop, hvad der skaber en god arbejdsplads. Mine medarbejdere ved, at det er en mærkesag for mig. De ved også, at jeg mener, at arbejdsmiljø ikke kun er et ”ledelsesproblem” men et fælles antagende, som jeg ønsker og håber, alle tager ansvar i. Jeg bruger enormt meget energi på at få dem til at forstå eget ansvaret, så det gode arbejdsmiljø også lever uden min leder tilstedeværelse. Min erfaring er, at rygtet om en velfungerende og behagelig arbejdsplads helt automatisk tiltrækker nye medarbejdere.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Jeg synes ikke, man taler nok om den ledelsesopgave, der egentlig ligger i at oversætte besparelser og effektivisering til vores medarbejdere. Opgaven hvor du skal lede dem i at lave mere (eller mindre) og måske gå på kompromis med deres faglighed og værdier. Alt sammen hvilket kan udfordre arbejdsglæde og derved også muligheden for rekruttering og særligt fastholdelse. Alle er enige om, at det er en kompleks opgave afledt af et ”vildt problem”, men det er også ofte der, den lander. Vi leder mennesker! Det må man ikke glemme selv når systemet er allermest presset.”
Tak Christina for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: