16/11/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Den kliniske sygeplejespecialist
Maja Thøt Krüger er klinisk sygeplejespecialist ved mavetarm-medicinsk Ambulatorium, Medicinsk Afdeling M-FAM OUH, Svendborg, Sygehusenheden i Nyborg.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du, når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Når jeg tænker på "rekruttering og fastholdelse af personale," ser jeg de udfordringer, vi står overfor i sundhedsvæsenet. Arbejdspres, komplekse sygdomsforløb og behovet for konstant opkvalificering skaber en svær balance mellem at tiltrække nye kollegaer og fastholde de erfarne. Med min kombistilling, hvor jeg arbejder både på ambulatoriet og har delfunktion i sengeafsnittet hver tredje weekend, ser jeg, hvordan forskellige arbejdsmiljøer påvirker personalet og deres trivsel. Jeg tror, at delestillinger som min bliver en vigtig del af fremtiden, fordi de kan bidrage til større fleksibilitet og bedre udnyttelse af personalets kompetencer, hvilket kan hjælpe med rekruttering og fastholdelse. Dette skaber selvfølgelig også nogle barrierer for rekrutteringen, idet nogle vil fravælge en stilling, hvor de skal gå på tværs af funktioner.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Jeg har de seneste år oplevet et større fokus på onboarding og fastholdelse af personale. Vi har i Medicinsk Afdeling M/FAM stor fokus på at onboarde nyt personale og sørge for kontinuitet og faglig sparring i oplæringsperioden, så nyt personale føler sig fagligt klædt på til opgaven og som en del af holdet. En vigtig del af dette er udviklingsarbejdet i sundhedsfagene, som sikrer en løbende faglig udvikling og øger personalets tryghed i arbejdet med kritisk syge patienter. Jeg ser det som en effektiv måde at fastholde medarbejdere, fordi de oplever at blive klædt godt på til de opgaver, de står overfor.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Den største hindring, jeg oplever, er det store arbejdspres og behovet for at sikre både faglig udvikling og trivsel blandt personalet. På Medicinsk Afdeling M/FAM håndterer vi dog disse udfordringer ved at samarbejde på tværs af afsnit. Vi har etableret et stærkt samarbejde gennem vores sygepleje akademi, hvor kliniske specialister, som jeg selv, arbejder tæt sammen for at styrke både trivsel og faglig udvikling. Vi sørger for, at nyt personale onboardes på tværs af afsnittene, hvilket giver dem en bredere forståelse og bedre integration i afdelingen. På den måde løfter vi i flok og skaber en sammenhængende indsats, der gør det lettere at håndtere barrierer og skabe en positiv arbejdsplads for alle.”
Tak Maja for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: