21/12/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Direktøren
Jesper Roskilde er adm. direktør på velfærdsområdet, Sundplejen, Vejle, Region Syddanmark.
Læs hvad han mener om emnet her.
1) Hvad tænker du når du hører rekruttering og fastholdelse af personale?
“Når jeg hører ordene "rekruttering og fastholdelse af personale", tænker jeg primært på de traditionelle processer. Men med den nye generation, som træder ind på arbejdsmarkedet, kan det være relevant at ændre denne forståelse, og bruge begreber som "tiltrækning og tilknytning". Disse ord lægger op til en mere dynamisk og relationel tilgang til arbejdsmarkedet, hvor fokus ikke kun er på at få medarbejdere til at blive, men også på at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejdere aktivt ønsker at være forbundet og engageret på længere sigt.
Uddybning:
1. Tiltrækning: Dette handler om at skabe et arbejdsmiljø, der appellerer til de nye generationers værdier. I stedet for bare at "rekruttere", bliver det et spørgsmål om at opbygge en attraktiv kultur, hvor arbejdsgiveren positionerer sig som et sted, hvor mennesker ønsker at arbejde – både på grund af værdier, balance mellem arbejde og privatliv, og muligheden for udvikling og læring.
2. Tilknytning: Ordet "fastholdelse" antyder en mere statisk proces, hvor arbejdsgivere prøver at holde fast i medarbejderen. Men "tilknytning" indikerer noget dybere – det taler til et følelsesmæssigt og mentalt engagement, hvor medarbejdere føler sig forbundet til arbejdspladsens mission og kolleger. Denne tilgang prioriterer trivsel, autonomi, og muligheden for at udvikle sig professionelt og personligt. Det handler ikke kun om at forblive i virksomheden, men om at ville være en del af dens fremtid.
3. Den nye generations behov: Den yngre generation på arbejdsmarkedet vægter i stigende grad værdier som fleksibilitet, meningsfuldt arbejde og work-life balance. Det handler bl.a. om mulighed for selvudvikling og at være en del af en virksomhed med stærke etiske værdier. Ved at sin traditionelle forståelse af ”fastholdelse og rekruttering” tror jeg på at man ser opgaven anderledes signalerer, at virksomheden er progressiv og opmærksom på medarbejdernes forventninger.
Alt i alt kan ændringen af begreberne afspejle en mere moderne forståelse af arbejdsmarkedet, hvor virksomheder ikke kun tænker i profit og effektivitet, men også i trivsel, engagement og langvarige relationer med deres medarbejdere.”
2) Har du oplevet noget godt eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Noget af det vi i Sundplejen kan se virker er at være grundige i vores ansættelser ift. At finde det rette match til teamet og ikke mindst opgaven. Ydermere går vi lagt for at skabe genkendelighed og forudsigelighed for medarbejderne så det i hjemmepleje regi er de samme planer og samme borgere de besøger. Noget andet som også har positive effekter er at give medarbejderne reelt ansvar, samt muligheden for at medudvikle arbejdsprocesser og arbejdspladsen som helhed. Det skaber engagement og tryghed og bevirker at vi i Sundplejen har en meget lav personalegennemstrømning.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Den største hindring når vi kigger frem i tiden er at få kvalificeret og uddannet medarbejdere generelt i Sundhedsvæsnet. Skolernes optag står ikke mål med behovet og det kommer til at udfordre alle leverandørerne både private og kommunale. Jeg tror derfor at fremtidens arbejdskraft også finder vej direkte gennem arbejdspladserne og enten sendes videre i uddannelse eller i egne oplægnings- og kompetencegivne forløb in-house i virksomhederne.”
Tak Jesper for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Glædelig jul fra os i SundFornuft