SundForuft; rekruttering og tilknytning - Forskeren og lederen

Berit Storgaard Hedegaard er sygeplejerske, Ph.d. og leder ved Hjertesygdomme Forskning & lipidklinik ved Regionshospitalet Viborg-Silkeborg-Skive.

Læs hvad Berit mener om emnet her:

 

1) Hvad tænker du når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Det er for mig begreber, der hænger uløseligt sammen med udvikling i jobbet, bedre løn, anerkendelse og trivsel.

Det er samtidig to vigtige ledelsesopgaver, der kan give de bedste vilkår for en god arbejdsplads. Vi har behov for ledere, der ikke positionerer sig i magtposition, men ledere der tør indgå i fællesskab med medarbejderne og sammen skabe rammen for at vi arbejder mod samme mål. Hvis vi kan rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere, vil vi kunne yde en høj kvalitet i de opgaver, vi sammen skal løse på arbejdspladsen.
Ordet ’fastholdelse’ kan i mine ører også have en negativ klang. Vi skal ikke fastholde medarbejdere for enhver pris. Vi har også brug for både ’nye og gamle’, så personalegruppen kan være dynamisk og sammensat af forskellige personprofiler samt anciennitet. Problemet opstår, når flere med lang erfaring stopper på samme tid.”

2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Jeg har selv været ansat på samme arbejdsplads i mere end 20 år, og har oplevet hvordan ledelsesmæssig anerkendelse, udviklings- og uddannelsesmuligheder har givet mig et meningsfuldt og spændende job i faglig udvikling sammen med gode og engagerede kolleger inden for hjertesygdomme.

Anerkendelse:
Anerkendelser fra ledelsen, kolleger, patienter og pårørende, oplever jeg selv som en kæmpe motivationsfaktor. Også de dage, hvor tiden er knap og opgaverne hober sig op.

Team:
Vi når længst i sundhedsvæsenet med anerkendende teamarbejde mellem de forskellige faggrupper, hvor alle medspillere er lige vigtige – uanset opgaver, uddannelsesniveau og baggrund: Lige dér løser og løfter vi opgaverne i sundhedsvæsenet til glæde for patienten og os selv.

Udvikling:
Vi skal skabe rammer for en god oplæring, undervisning og uddannelse, så den enkelte medarbejder kan være tryg i de opgaver, der skal løses – og samtidig udvikle sig og være med til at løse opgaverne både fagligt og forsvarligt.

Work-life balance:
Vores liv uden for arbejdspladsen har ofte stor indflydelse på, hvordan vi trives på arbejdspladsen. Jeg mener derfor, det er vigtigt, at vi kan imødekomme den enkelte medarbejders behov for evt. fleksible arbejdstider, eller perioder med at andet vagtrul eller mødetidspunkt, for at skabe de bedste vilkår for at kunne yde en høj faglig indsats over for patienter på arbejdet.”

3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Når antallet af opgaver samt kompleksiteten i sundhedsvæsenet overstiger ressourcer og kompetencer, vil det koste kvalitet og i værste fald liv. Dette hænger uløseligt sammen med fastholdelse og rekruttering. Ligesom anerkendende ledelse af den enkelte medarbejder har betydning for arbejdsglæden blandt medarbejderne.

Skiftende og lange vagter kan slide på familien, det sociale og mentale liv.

Når sundhedsvæsenet rammes af besparelser, er det første der ofte bliver lukket ned: Kursus- og uddannelsesaktiviteter samt nye forskningsmuligheder. Dette rammer den enkelte medarbejder, og på længere sigt også patienten.”

Tak til Berit for at være med til at sætte fokus på emnet.

 

 

Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støt vores arbejde her

 

Følg også tænketanken på de sociale medier: 
- LinkedIn
- X
- Instagram

0