20/12/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Lektoren
Lotte Evron er lektor og ph.d. ved Sygeplejerskeuddannelsen Forskning og Udvikling, Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser, Det Sundhedsfaglige Fakultet. Københavns Professionshøjskole.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Når jeg hører rekruttering og fastholdelse af personale” tænker jeg som underviser på en sygeplejerskeuddannelse på et manglende fokus på mangfoldighed og rummelighed på arbejdsmarkedet. I medierne tales der om flugten fra velfærdsfagene både på uddannelserne og i praksis – og der kobles ofte til løn og dårligt arbejdsmiljø. Det er gode pointer, men det kører ligesom i ring og er meget mere kompleks. Mange velfærdsuddannede – særligt sygeplejersker – er faktisk enormt stolte og glade for deres fag, men vil gerne arbejde mindre og nyde andre dele af livet end arbejde samtidig. Jeg mener vi bør fokusere på et mere rummeligt arbejdsmarked med plads til mangfoldighed og ligestilling uanset hudfarve, køn og alder. Det ser bl.a. ud til at især kvinder og mennesker med høj alder diskrimineres på arbejdsmarkedet. Tænk hvis vi kunne få nogle af de 5000 sygeplejersker ind nogle dage hver i faget, mens de samtidig arbejdede med deres egen virksomhed eller andet job. At man ikke var så fokuserede på alt eller intet ift fuldtid. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke påden faldende søgning til velfærdsuddannelserne og undrer mig over, at de unge (og ældre der vil sporskifte) ikke står i kø for at komme ind på uddannelser som sygeplejersker, fysioterapeut og ergoterapeuter – der er så mange muligheder: godt fast job, mulighed for at arbejde inden for mange forskellige retninger som kliniker, specialist, konsulent, underviser, leder og forsker. Uddannelserne giver adgang til nem videreuddannelse fra diplom-, master og -kandidatniveau. Du kan arbejde og rejse – you name it. Desværre tror jeg ikke befolkningen helt ved hvor fantastiske vores uddannelser er.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Ja, jeg har været så heldig at være en del af et udviklings- og forskningsprojekt kaldet Uddannelseshospitalet. Her arbejdede jeg som lektor i klinisk praksis. Vi eksperimenterede med den nye rolle som underviser både i det teoretiske og praktiske rum sammen med de studerende. Det var megahårdt, men også meget meningsfyldt og vi en masse gode data til vores forskning, som vi nu arbejder videre med og spreder modellen ud i landet. Jeg fik også erfaring, som jeg tager med mig ind i min egen undervisning. Resultaterne peger på, at hybridrollen var med til at fastholde studerende med forskellige sårbarheder i uddannelsen – vi kan dog ikke sige det med sikkerhed, da mange af deltagerne stadig er under uddannelse, men vi følger dem gennem de næste mange år og er nysgerrige på langtidseffekterne. Projekt Uddannelseshospitalet kan ses som et svar på fastholdelse i uddannelsen af den mangfoldige gruppe af sygeplejerskestuderende med forskellige behov og ambitioner. Jeg havde en dobbeltrolle som lektor og forsker i praksis og var med til at igangsætte innovative agile projekter i klinisk praksis med involvering af studerende. Det gav os bl.a. ny viden om hvad der er med til at skabe engagement og motivation hos studerende og personalet. Her vil jeg fremhæve de studerende afsmittende positive effekt på klinisk praksis.
Interesserede kan læse mere om projektet i vores bogkapitler:
- Rapport om Projekt Uddannelseshospitalet
- Evron, L. & Højbjerg, K. H. (2024). Håndholdt LUP: et innovativt udviklingsprojekt. In Sårbarhed og aldring i et sygeplejeperspektiv. FADL's Forlag.
- Højbjerg, K. H., Støier, L., Knudsen, K. B., & Evron, L. O. (2024). Projekt Uddannelseshospitalet-med særligt fokus på lektorers funktion som en del af den kliniske uddannelsespraksis:-med særligt fokus på lektorers funktion som en del af den kliniske uddannelsespraksis. In Bedre overgange-veje til fremtidens sygeplejerskeuddannelse:-veje til fremtidens sygeplejerskeuddannelse (pp. 211-222). Gad.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Efter min mening er en af de største hindringer for rekruttering og fastholdelse, at vores arbejdsmarked ikke er rummeligt og desværre også relativt diskriminerende over for kvinder og mennesker over 50 år. Der har i mange år været arbejdet med fokus på rummelighed og neurodiversitet i uddannelsessystemet og det er godt. Men der er dels et kæmpe uopdyrket potentiale i at rekruttere mennesker på den anden side af 35 år – gerne med et fokus på de +50årige – som ønsker sporskifte eller et fast deltidsjob sammen med muligheder for at leve det liv de ønsker, som kan være alt fra rejser til opstart og drift af egen virksomhed.
Et andet potentiale er at være rummelige og inkludere mennesker med neurodiversitet eller andre sårbarheder på arbejdsmarkedet. Politikerne og lederne bør skabe rammer, der gør det muligt at skræddersy stillinger til borgere med forskellige udfordringer i Danmark. Vi er et af de rigeste lande i verden og ekskluderer desværre en masse unge (og ældre) mennesker ved at tilbyde dem arbejdsmarkedskasser, de ikke passer ind i.”
Tak Lotte for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her